A zamosci zsinat (1720) 300. évfordulóján a MTA-SzAGKHF Lendület Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport tudományos konferenciát rendez a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a görögkatolikus egyházak történetét, egyházművészetét, liturgikus és kánonjogi fejlődését kutatók számára.

Az alábbi – a teljesség igénye nélkül felsorolt – kérdéscsoportokhoz kapcsolódó max. 25 perces előadásokat várunk:

Milyen történelmi előzmények után és milyen körülmények között zajlott le a zsinat? Melyek voltak a fő zsinati témák és milyen határozatok születtek? Kik voltak a zsinat meghatározó szereplői? Milyen szerepe volt a Szentszéknek a zsinat összehívásában és lebonyolításában? Milyen volt a zsinat recepciója a rutén egyházban és milyen hatást gyakorolt a Magyar Királyság görögkatolikus egyházaira? Milyen közvetítő csatornákon keresztül érvényesült ez a hatás? Hogyan alakult a zsinat megítélése a későbbi évtizedekben és évszázadokban? Hol a helye ma a zamosci zsinatnak?

Az előadásokat 5-10 perces diszkusszió követi.

A konferencia nyelve: magyar

A konferencia helye: SzAGKHF, 4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.

A konferencia időpontja: 2020. május 28.

Jelentkezni 2020. január 31-ig lehet a tervezett előadás rövid szinopszisával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen.

A konferencián elhangzó előadások szerkesztett változatát konferenciakötetben tervezzük kiadni.

 

Nyíregyháza, 2019. szeptember 3.

 

Dr. Véghseő Tamás

vezető kutató

MTA-SzAGKHF Lendület Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport